Pääsykokeisiin valmistautuminen ja opiskeluvinkkejä

Moi!


Lukuvuoden loppu häämöttää ja siinä samassa tietysti pääsykokeet, ainakin omalta osaltani. Kuukausi sitten tapahtunut yhteishaku on konkretisoitunut erilaisiin kirjoihin ja artikkeleihin sekä jännitykseen, että josko tänä vuonna koulupaikka tärppäisi. Koulutehtävissä viimeisiä jo viedään, joten ehdin niiden lomassa hieman jo valmistautua tuleviin kokeisiin. Tässä postauksessa ajattelin hieman avata omaa hakuprosessiani, miksi päädyin tiettyihin kohteisiin ja miten loppupeleissä valmistaudun.


Olin viime vuonna kouluhaun suhteen sellainen, että sitkeästi pitäydyin ensimmäisessä suunnitelmassani ja jälkeenpäin harmittelin tajutessani, kuinka moneen paikkaan olisin voinut jo hakea. Lisäksi lukion viimeinen vuosi oli ollut sen verran uuvuttava, että kun kirjoitusten ohessa olisi pitänyt tehdä ennakkotehtäviä ja huhtikuussa pitänyt lukea pääsykokeisiin intensiivisesti, priorisoin jaksamiseni ja päästin itseni helpommalla. Lopulta päädyin menemään vain yhteen pääsykokeeseen ja tiesin, etten siihenkään ollut valmistautunut tarpeeksi hyvin. Tänä keväänä asennoitumiseni ja totta kai tilanteeni on huomattavasti erilaisempi. Tiedän, että valitsemani ala kiinnostaa minua ja vuoden aikana kerättyjen tietojen avulla on helpompi sisäistää esimerkiksi pääsykoemateriaaleja. Vaikka takana on tänäkin vuonna opiskeluntäyteinen vuosi, olen oppinut tasapainottelemaan työn ja levon välillä. Tiedän, kauanko pystyn keskittymään yhtäjaksoisesti yhteen asiaan ja osaan tauoilla heittää aivot narikkaan.

Lukuvuoden alussa minulla ei oikeastaan ollut vielä tietoa, minne hakisin, mutta jossain vaiheessa päätin kolme hakukohdetta ja ajattelin, että tässä ne nyt ovat. Suljin ensin yliopistot kokonaan pois vaihtoehdoista, koska en ajatellut sitä minulle sopivaksi paikaksi. Olin pitkään valintaani tyytyväinen, kunnes hieman ennen yhteishakua aloin pohtia, jospa sittenkin hakisin myös yliopistoon. Pallottelin eri koulupaikkojen ja alojen välillä pitkään ja vietin päiviä tutkiessani mahdollisuuksia. Olin aiemmin myös poissulkenut tietyt paikkakunnat listaltani ilman sen suurempaa syytä. Nyt ajattelin kuitenkin, ettei nirsoiluun kaupungin suhteen ole sijaa. Päädyin viime hetkillä täyttämään kaikki kuusi hakumahdollisuutta ja voin nyt sanoa, että onneksi niin tein. Uskon, että olisi jäänyt harmittamaan jälleen kerran se, etten käyttänyt kaikkia mahdollisuuksiani. Tässä täytyy kuitenkin tunnistaa omat rajansa ja jaksamisensa, koska kuuteen eri koulupaikkaan hakeminen saattaa tuoda mukanaan paljon enemmän työtä. Tiesin, että olin kuitenkin valmis vaivan näkemään.Puolet hakukohteistani ovat siis ammattikorkeakouluja, jolloin hakuprosessiin liittyi ennakkotehtävät. Palautusajat vaihtelivat, kahdessa ensimmäisessä tehtävät tuli palauttaa yhteishaun aikana ja kolmannessa palautusaika ulottui hieman pidemmälle huhtikuuta. Ennakkotehtävien teon jätin tietysti itselleni tyypilliseen tapaan hieman myöhäiseen vaiheeseen, mutta syytän osittain tämänhetkistä tilannetta, sillä esimerkiksi valokuvaustehtävien suunnitelmat menivät uusiksi muutamaankin otteeseen. Tehtävät sisälsivät pääasiassa valokuvaamista ja kirjoittamista. Olen näin jälkeenpäinkin tyytyväinen tuotoksiini, saa nähdä mihin asti ne riittävät. Kaikkiin liittyi myös jonkinlainen motivaatiokirje tai lomake, jossa piti kertoa itsestään ja kiinnostuksesta kouluun sekä alaan. Koska varsinkin näissä ammattikorkeakoulujen valintakokeissa ennakkoon annettua materiaalia on melko vähän, päätin vielä opistolla viimeisiä päiviä viettäessäni napata kirjastosta muutamia kirjoja, joista uskon olevan hyötyä. Kirjat käsittelevät pääasiassa mediaa, mediasanastoa ja journalismia. Suunnitelmana on tehdä kirjoista muistiinpanoja, mahdollisesti ajatuskarttoja ja jonkinlainen muistipeli käsitteistä.

Yliopistoihin hain väylän ja normaalin haun kautta. Suorittamillani viestinnän ja median perusopinnoilla pystyin hakemaan väylähaun kautta, joten vuodesta Alkiolla todellakin on monenlaista hyötyä. Toisessa yliopistossa pääsykokeisiin ei ole ollenkaan ennakkomateriaaleja, mutta uskon, että sekä opinnoistani että muista kirjoista ja artikkeleista on avuksi. Toisen yliopiston, samaisen, jonne hain myös viime vuonna, pääsykokeen ennakkomateriaalina on kolme artikkelia. Aiheet vaikuttavat ehkä hieman helpommilta kuin vuosi sitten. Luen artikkelit pariin otteeseen läpi, teen alleviivauksia ja muistiinpanoja. Tiedän kokemuksesta, että artikkeleiden sisäistämisen lisäksi kokeessa tulee osata myös soveltamista. Tänä vuonna panostan myös sen osa-alueen harjoitteluun enemmän.


En ole vielä kunnolla päässyt vauhtiin luku-urakan kanssa, mutta hyvään alkuun olen kuitenkin päässyt. Tänä vuonna olen oikeasti innoissani lukemisen suhteen ja valmiina kokeilemaan erilaisia uusia opiskelutekniikoita. Kokosin tähän alle muutamia vinkkejä, jotka olen kokenut itselleni toimiviksi tai joita haluan tänä vuonna kokeilla.

1. Alleviivaus + ääneen lukeminen
Olen uskollinen alleviivaamisen ystävä ja nimenomaan mitä värikkäämpi sen parempi! Lukiossa lukiessani psykologian ylioppilaskokeisiin luin kaikki kurssikirjat ja alleviivasin asioita jo ensimmäisellä lukukerralla. Lukiokirjoista oli helppo alkuun jo karsia, mitkä asiat ovat olennaisia. Ensimmäisellä kerralla luin kirjat siis kokonaan ja toisella kerralla ainoastaan alleviivatut kohdat. Ja tämä on varmasti kaikille hyvin yksilöllistä, mutta lukiessani luin alleviivatut kohdat ääneen, myös jo alleviivatessani. Asiat jäävät helpommin päähän ja ovat huomattavasti helpompia hahmottaa, kun ikään kuin selittää ne itselle ääneen.

2.  Ajatuskartat
Ajatuskarttojen tekeminen ei kuulu omiin yleisimpiin opiskelutapoihini, mutta niitä haluan ehdottomasti kokeilla tänä vuonna. Kokonaisuuksien hahmottaminen on itselleni aina ollut hieman haastavaa, koska tapanani on tarttua pieniin yksityiskohtiin. Uskon, että ajatuskartat ovat minulle loppujen lopuksi mieluisa tapa, koska pidän visuaalisuudesta ja varsinkin nuolien piirtäminen on lempipuuhaani muistiinpanojen yhteydessä :D

3.  Itsensä opettaminen + PowerPoint
Luin joskus opiskeluvinkkejä netistä ja törmäsin jonkun kertomukseen siitä, kuinka teki aiheistaan PowerPoint esityksiä ja niiden avulla ikään kuin opetti itseään. Tämä todellakin kuulostaa mielenkiintoiselta, koska ainakin kaverille opettaminen on aiemmin ollut tehokasta, koska samalla opetat itsellesi. Myös PowerPoint esityksissä kuvien ja kaavioiden yhdistäminen tekstiin helpottaa asioiden muistamista.

4 . Muistiinpanot omin sanoin + toisto
Muistiinpanojen kirjoittaminen on tuttua jo ala-asteelta, mutta niiden tekemistä on täytynyt harjoitella. Helposti kirjoittaminen menee pelkästään kopioinniksi ja lopulta ei muista ainuttakaan asiaa. Tähän avuksi olen alkanut kirjoittamaan kirjassa olevia lauseita hieman eri tavalla, joskus jopa vähän outoonkin muotoon, että ne jäisivät paremmin mieleen. Käytän synonyymeja ja yhdistelen asioita. Lukiessani tenttiin aiemmin tänä vuonna, kirjoitin yhteensä kolmet eri muistiinpanot samasta alueesta. Kuulostaa todellakin hullujen hommalta, mutta se toimi! Ensimmäiset kirjoitin samalla, kun luin kirjaa ensimmäisen kerran. Toisella kerralla kirjoitin samat muistiinpanot koneelle, mutta lisäilin asioita, yhdistelin ja muokkasin. Kolmannet muistiinpanot toteutin tiivistetyssä muodossa, valitsin tiettyjä aiheita kirjoista ja keräsin tietoa ympäri aluetta, jotta koko alueen hahmottaminen helpottuisi.

Toivotan kaikille ihanaa tulevaa vappua ja paljon opiskelutsemppiä varsinkin kaikille opistolaisille, nyt vielä viimeinen rutistus ennen kesää!


- Nelli, Englannin kieli ja kansainvälisyys 2019-2020Kommentit