Ensimmäiset päivät Alkiolla

Tulin Alkiolle muutamaa päivää aiemmin, kuin muut. Ensimmäiset kaksi päivää olin itsekseni asuntolalla, ja tutkiskelin, minne olinkaan tullut. Fiilikset olivat jännittyneet, mutta positiiviset. Varsinainen muuttopäivä olikin touhukas. Olin itse jo asettautunut ja katselin, kun uudet opiskelukaverit purkivat tavaroitaan ja olivat aivan yhtä ihmeissään, kuin minä muutamaa päivää aiemmin.


Ensimmäisinä päivinä pääsin tutustumaan jo muihin opiskelijoihin. Kokoonnuimme asuntolan yhteisiin tiloihin tutustumaan toisiimme. Opimme nopeasti tuntemaan toisemme.

Ensimmäinen koulupäivä oli sekava. Kaikki oli niin uutta ja epävarmaa. Onneksi asiat kuitenkin selviytyivät nopeasti. Ensimmäisen koulupäivän aikana pääsi tutustumaan myös oman linjan opiskelijoihin, joiden kanssa kävimme yhdessä myöhemmin kahvilla, ja pelaamassa erilaisia lautapelejä. Ainakin oman linjani kesken olemme ystävystyneet hyvin, ja vietämme keskenämme aikaa myös vapaa-ajalla. Ensimmäisen viikon jälkeen fiilikset olivat edelleen huipussaan. Odotin innolla tulevaa vuotta.

Oman linjan yhteisiin tapahtumiin kuuluu saunaillat, jossa linjan kanssa vietetään yhdessä aikaa. Myös linjaohjaaja osallistuu linjan saunailtaan. YV:n saunailta keskittyi korttipeleihin ja yhdessä keskustelemiseen. Saunaillasta jäi mieleen parhaiten hyvä yhteishenki ja aivan liian suuri määrä sipsejä.

Triinu, YV
Tiistaina 11.8.2020 heräsin todella aikaisin (nyt meinaan oikeasti aikaisin, nimittäin kuudelta olin jo ylhäällä) ja pakkailin vielä viimeisiä tavaroita mukaan. Kahdeksan jälkeen lähdettiin ajelemaan äitin ja iskän kanssa kohti Korpilahtea. Oltiin vähän ennen kahtatoista täällä (Ylivieskasta on Korpilahdelle noin 275km eli autolla menee noin 3,5h). Siitä sitten toimistoon hakemaan avainta ja muita juttuja, sen jälkeen tänne ettimään omaa asuntolaa ja kämppää! Kamojen purkamisen jälkeen lähdettiinkin mun kämppiksen Hennan kanssa (joka on myös tämän blogin yksi kirjoittajista!!) tutustumaan opiston ympäristöön ja tiloihin kahden viime vuoden opiskelijan johdolla. Sen jälkeen ilta menikin ihmetellessä uutta kotia ja ympäristöä, jossa tulee asumaan ensi toukokuuhun asti.

Keskiviikkona 12.8.2020 koulu alkoikin sitten virallisesti! Aamulla heräiltiin aamupalalle ja sieltä suoraan omaan ‘’kotiluokkaan’’, joka oli minun tapauksessani Perniö. Oli jännittävää nähdä oman linjan tyyppejä ensimmäistä kertaa. Alkuun meillä oli sellainen tutustumisjuttu, jossa meidän piti lukea tietty lause omalla murteella ja muut yrittivät arvata mistä kyseinen henkilö on kotoisin. Se tuotti jonkin verran haasteita, mutta kyllä siitäkin selvittiin. Oikeastaan keskiviikko ja torstai olivat melko lailla sellaisia päiviä, että meille kerrottiin ihan älyttömästi kaikenlaista infoa tähän opistoelämään ja omiin opintoihin liittyen.

Säde, YV
Pieni sukellus muistojen maailmaan… mitä nyt viime vuodesta jäi mieleen. Alkuun oli tosi paljon uutta ja ihmeteltävää. Muutos tuntui jotenkin tosi suurelta, kun muutti ensimmäistä kertaa omilleen ja piti säätää kaikenlaisia muuttoilmoituksia, Kelan kiemuroita ja sähkösopimuksia. Muistan ajaneeni ensimmäistä kertaa kunnolla peräkärryn kanssa autolla ja siivonneeni lähes viikon putkeen uutta kämppää. Muutin siis itse Korpilahdelle, mutta en opiston asuntolaan. 

Sitten siihen muuton päälle vielä uudet ihmiset ja uusi paikka, niin kyllä oli herkän ihmisen pää pyörällä. Alkiossa otettiin nopeasti eksyneestä koppia, oli muihin tutustumista ja infotilaisuuksia. Loppuviikosta alkoi tuntua, että asiat väännetään turhankin rautalangasta ja halusin jo päästä opiskelemaan. Rauhallinen alku oli kuitenkin hyvä, koska paikka tuntui turvalliselta, sai kaiken infon, mitä tarvitsikin ja tutustui ihaniin ihmisiin. Lopulta eka vuosi menikin sujuvasti ohi, jopa nopeammin kuin olisi toivonut. Mukava vaikutelma kuitenkin jäi päälle ja löysin itseni pian hakemasta tulevaksi lukuvuodeksi opistolle.

Tämän vuoden ekalla viikolla päädyin heilumaan tutorina, eli kierrättämään muuttavia opiston rakennuksilla ja selostamaan Alkiosta. Vuoden tervetulotilaisuus poikkesi hieman normaalista, eli katsottiin esittelyitä ja infoja luokasta screenille heijastetun Meetin kautta. Hieman sorruin roikkumaan ekalla viikolla vanhojen tuttujen mukana, mutta yritin tilaisuuden tullen vähän jutella muillekin. Alkio on siitä kivan kokoinen, että ei huku ihmismereen, mutta silti on useampia ihmisiä, joiden kanssa voi jutella ja löytää yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Parasta on toki, kun löytää samasta aihepiiristä kiinnostuvia ihmisiä useampia sieltä omalta linjalta.

Opisto siis järjestää ensimmäisten viikkojen aikana tutustumisiltoja. Yksi tällainen tapahtuma on Korpilahtiäksöni, jossa linjat kilpailevat toisiaan vastaan ja samalla tehdään ryhmäyttäviä tehtäviä yhdessä. Tänä vuonna, lääkiksen linjan järjestämänä, mukana oli muun muassa escape room, tutustumisleikkejä ja vesiämpäriviestinä toteutettu esterata. Mun oma linja, eli psykologian linja sai aikaan mahtavan kannustushuudon itselleen. Mulle ainakin syntyi sellanen ryhmätunne, että voi olla meistä ylpeä. Psykologian linjan puolesta on käyty piknikillä, pelattu lentopalloa ja pidetty saunailta. Itsellä se meni lautapelejä pelatessa, mutta jotkut rohkeat uskaltautuivat uimaankin. Ihmissusi -peli todettiin niin suosituksi, että sitä jatkettiin vielä illan jälkeenkin ja on toistettu muutamaan otteeseen. Lisäksi meillä on ollut linjojen välistä toimintaa ulkona, muun muassa makkaran ja vaahtokarkkien paistoa ja mölkkyä. 

Ella, PsykaMun ensimmäiset päivät Alkiolla oli aika jännityksen tunteen sekaisia. Molemmat vanhemmat
lähtivät mukaan katsomaan millaiseen paikkaan olinkaan menossa ja antoivat samalla kyydin
opiston pihalle saakka. Matkalla pysähdyttiin Korpilahden Nesteellä ja muistan olleeni hyvin
hermostunut, kun en meinannut ruokaakaan saada alas.
Kun saavuimme opistolle, kävelimme sisälle ja toimiston luukulle. Kun asuntolan avaimet olivat
kädessä, ajoimme asuntolan lähelle autolla ja käytiin kurkkimassa sisälle. Asuin ensimmäiset viikot
Haukassa kerrostalossa. Kun avattiin huoneen ovi, niin siellä joku tyttö purki kamojaan. Mun
ensimmäinen kämppis Säde Saarihan se siellä (Säde on myös yksi tämän lukuvuoden blogin
kirjottajista!). Raahattiin tavarat vanhempien avulla huoneeseen ja sitten olikin niiden aika lähteä
pois. Meinasi ihan tippa tulla linssiin, kun vanhemmat lähti autolla pois ja jäin uuden tytön kanssa
huoneeseemme. Tutustuttiin Säteen kanssa ja kävikin ilmi, että mulla oli kämppiksenä tosi huippu
tyyppi! Säde oli mun tuki ja turva muuttopäivänä, kun käytiin syömässä ja esittelykierroksella
yhdessä.
Olimme saaneet hyvät ohjeet KK-linjalla ensimmäisestä päivästä, joten en murehtinut sitä liikaa.
Aamupalan jälkeen kävelin meidän kotiluokkaamme Koppikseen. Lisää tyyppejä alkoi valua
luokkaan, ja kun kello läheni yhdeksää kiinnitin erityistä huomiota siihen, kuinka vähän meitä oli.
Linjanjohtajan ohjastuksella esittäydyttiin ja tutustuttiin toisiimme. Huomasin, että meidän linja on
täynnä tosi mielenkiintoisia ja ihania ihmisiä! Ensimmäinen päivä oli muistini mukaan pelkkää
tutustumista. Päästiin myös yksin tai sekalaisen porukan kanssa kiertelemään opettajien
järkkäämiä rasteja. Oli tutustumista Korpilahteen ja pelejä saunalla. Näihinkin mentiin
muistaakseni Säteen kanssa. Ensimmäisellä kokonaisella viikolla oli meidän linjan saunailta.
Tykkäsin itse siitä kovasti, koska se oli tosi rentoa ja hauskaa. Käytiin saunomassa ja uimassa
kylmässä Päijänteessä. Loppuaika pelailtiin lautapelejä.


Tulevina päivinä saatiin valkata mitä yliopiston ja mitä opiston kursseja haluttiin ottaa. Se päivä oli
hieman hermoja raastava, kun ei vielä tiennyt mistään kursseista lähes mitään. Mutta siitäkin
selvittiin opettajien avustuksella. Ensimmäisenä viikonloppuna lähdin kotiin hakemaan lisää
tavaraa. Vieläkin kun kotona käy, jotain tuotavaa tarttuu mukaan. Nyt elämään opistolla on jo
tottunut niin hyvin, että meno on jo rutiininomaista!
Henna, KK


Palataanpa ajassa hieman taaksepäin eli ensimmäisiin päiviin Alkio-opistolla. Jännitin ja stressasin muuttoa kovasti, sillä en tiennyt Korpilahdesta etukäteen juuri mitään tai tuntenut ketään entuudestaan. Stressiä ei ainakaan vähentänyt se että kesätyöni päättyivät lauantaina ja seuraavana tiistaina olikin jo muutto Korpilahdelle. Muutin opiston asuntolaan, jossa huonekaverinani on ihana Triinu. Ajattelin etukäteen, että kestäisi kauan tottua asumaan samassa huoneessa toisen kanssa, mutta olin väärässä. Yhteiselo on sujunut hyvin niin huonekaverin kuin myös muiden samassa kerroksessa asuvien kanssa.
Muistan olleeni aika hukassa ensimmäisien päivien aikana, sillä kaikki oli ihan uutta niin ihmiset, rakennukset kuin käytännötkin. Ensimmäisellä viikolla oli paljon erilaisia esittelyitä ja infoja, joita seurattiin luokassa Meetin välityksellä. Tietotulvan myötä kaikki ei jäänyt mieleen, mutta onneksi opettajilta on voinut kysyä, jos jokin askarruttaa.

Historia linja on aika pieni, sillä meitä on yhdeksän opiskelijaa sekä muutama historiamielinen toisilta linjoilta. Tutustuimme nopeasti toisiimme ja meillä onkin todella hyvä yhteishenki. Yhteisessä WhatsApp ryhmässä voi kysyä apua vaikealta tuntuvaan koulutehtävään tai varmistella sovittuja tenttipäiviä. Teemme myös välillä yhdessä tehtäviä tai pyydämme toisiltamme palautetta kirjoittamistamme teksteistä. Tsemppaamme toisiamme kovasti ja iloitsemme onnistumisista yhdessä. Muiden linjojen opiskelijoihin on voinut tutustua muun muassa opiston omilla kursseilla tai kielten tunneilla, joissa on monelta eri linjalta opiskelijoita.

Meidän linjan saunailta oli syyskuun alussa, jotta saatiin myöhemminkin opistolle tulleet mukaan. Illan aikana muun muassa saunottiin, kuunneltiin musiikkia, syötiin ja tutustuttiin toisiimme paremmin erilaisten kysymysten avulla. Uskaltauduimme myös haaveilemaan kevään mahdollisesta linjamatkasta, jos koronatilanne sallii matkustamisen.
 
- Inka, Historia


Kommentit