Kohti valintakokeita 2019

Moikka!

Viime kirjoitteluista onkin jo tovi, mutta syyksi on helppo esitellä pääsykoestressiä, urakriiseilyä ja yleistä epävarmuutta tulevaisuudesta. En käsitä, kuinka lukuvuosi voi olla jo loppusuoralla, mutta kai se sitten on vain pikkuhiljaa yritettävä hyväksyä. Perusopinnot on about haravoitu kasaan (toki yksilöllisellä vaihtelulla - itse jätin pari tekstiä pääsykokeiden jälkeen tehtäväksi, koska se on hyvin mahdollista opinto-oikeuden heinäkuulle jatkumisajan takia), mutta nyt kirjastolla tönötetäänkin pääsykoemateriaalien kimpussa.

Yhteishaku alkoi tänään. Onneksi itse sain (vain reilussa kahdessa viikossa, krhm) vihdoin selvitettyä suuntani, joka alkoi jostain syystä kummasti vetää neljään eri tutkintoon. Psykologiassa kuitenkin pysyttiin, mutta arvokasta tilastontankkausaikaahan tässä on tullut hukattua. Pakko on ollut tehdä myös suunnitelma B ensi vuodelle, mikäli uusittu ja uhkaava psykologian yhteisvalintakoe ei virtaakaan kevyesti alas kurkusta tänä keväänä. Niin tai näin, fakta on se, että vuosi opistolla on kehittänyt minua niin ihmisenä kuin opiskelijanakin valtavasti. Siitä seuraavissa postauksissa kattavampaa dataa.

Vime aikoina olen harrastanut mm. runsain määrin epätoivoisia lukusuunnitelmaraapusteluja 

Vähintään kofeiiniaddiktion on tämä vuosi tuonut mukanaan, kun Kirsi vihdoin ymmärsi, miten paljon tuo aine boostaa älyllistä suoriutumista (ja keskushermostoa)

Informaatiosta notkuvia hyllyjä opiston kirjastolla


Tuomiopäivä

Psykologian osalta opistolla on ollut mahdollisuus suhteelliseen kokonaisvaltaiseen pääsykoevalmistautumiseen: syksyllä käytiin läpi 6 op tentittävä tilastokokonaisuus ja nyt keväällä täällä pyörii tilastopreppauksen tunteja vuorotellen teoriassa ja laskennassa. Pääsykoeuudistuksen ja tämän vuoden tilastohämmennyksen (ei enää julkaistua tilastokirjaa pääsykoevaatimuksissa) ansiosta nämä kurssit ovat varmasti omiaan vahvistamaan tilastotieteen osaamista ja laskurutiinia. Todennäköisesti kevään edetessä vielä pidemmälle ja ennakkomateriaalin vihdoin lehahtaessa ilmoille alkaa myös jonkin sortin artikkelipreppaus, tai näin on ollut ainakin aikaisempina vuosina. Soveltuvuuskoesimulaatioita ja haastattelutilanteita ei tällä kertaa tarvitse treenailla, sillä valintakoeuudistus leikkasi pois Turun ja Jyväskylän soveltuvuuskokeet.

Myös muilla linjoilla on aktiivisesti suuntauduttu kevään valintakokeisiin: lääkislinjalaisille on järjestetty harjoituspääsykoetilaisuus ja kasvatustieteisiin/opettajankoulutukseen pyrkivät saavat myös valmistautumisapua VAKAVA-koetta varten.

Myönnän, että tänne syksyllä hakiessani pelkäsin etukäteen kevättä ja sitä, miten onnistun yhteensovittamaan pääsykoerumban ja opinnot, ja jääkö minulle silloin riittävästi aikaa lukea valintakokeisiin koko energiavarannollani. Inhimillisesti avoimen yliopiston opinnoissa on tosiaan opinto-oikeutta kuitenkin heinäkuun lopulle, eli kevään aikataulua voi tarvittaessa raivata siirtämällä tehtäviä kesälle. Sosiaalipsykologian perusopinnot puolestaan ovat Itä-Suomen yliopistolta, ja yllätyksekseni niiden oikeus jatkuu joulukuulle saakka - käytännössä tenttejä voi tulla siis suorittamaan vaikka Alkiolle vielä syksyllä, tosin silloin maksua vastaan, koska opiston ulkopuolisena henkilönä sisäiset palvelut eivät ole enää käytettävissä ilmaiseksi.


Hämärtyvä ja veneetön Päijänne

Kiinnostavia ajan investointi-ideoita opistolla

Rehu paistattelee varhaiskevään säteilyssä

Pähkinänkuoressa opisto on osoittautunut pääsykokeiden kannalta kumpaakin hedelmälliseksi sekä epähedelmälliseksi ympäristöksi, joista jälkimmäinen efekti on kiinni täysin vain omasta itsekuristani lukemisen ja sosiaalisen elämän välillä tasapainottelemisen suhteen. Joka puolella on mielenkiintoisia ja upeita ihmisiä, ja äärimmäisen seurallisena tyyppinä huomaan helposti vaeltavani biljardimatseille ja illanistujaisiin sekä jämähtäväni ruokalan tuoleille tunniksi jutustelemaan ja hörppimään inkivääri-mandariiniteetä. Kolikon kääntöpuolena ihmissuhteet auttavat lieventämään pääsykoestressiä, mikä  luonnollisesti on hyvä asia.

Tsemppiä kaikille yhteishakuun alasta riippumatta!

- Kirsi, psykologian linja 2018 – 19

Kommentit