Esittäytymiset jatkuvat..

Heipä hei!

Tällä kertaa oltaisiinkin puheenvuorossa me, Alkio-opiston blogin 2019-2020 vierailevat kirjoittajat. Tarkoituksena olisi kertoa hieman meidän Yv&Kova -linjan tekemästä reissusta Laukaan vankilaan, mutta...

First things first, ketkä täällä oikeen kirjoittavat?

Ilona: Hei vaan! Mä oon 22 v. ja alunperin Pohjois-Savosta. Kuvailisin itseäni melko aikaansaavaksi ja aktiiviseksi persoonaksi, joka ei osaa olla aloillaan ja innostuu vähän kaikesta. “Nollauspäiviäkin” on kuitenkin runsaasti, eli Netflix ja BookBeat ovat ahkerassa kulutuksessa.

Salla: Moii! Elikkäs mä olen 20 vuotta ja kotoisin Kuopiosta. En oikein tiedä miten kuvailisin tähän itseäni, mutta olen joskus saanut kuulla olevani iloisen oloinen ja pirteä, joten mennään niillä! Voisin sanoa, että erityisesti liikunta on lähellä sydäntäni vaikken mikään himourheilija olekaan.




Miten päädyimme Alkio-opistoon?

Salla: Hain yhteishaussa opiskelemaan valtiotieteitä ja luonnontieteitä, mutta jäin varasijoille. Olin kuitenkin sitä mieltä, että haluaisin viettää tulevan vuoden mieluummin opiskelemalla, kuin töissä jatkaen joten aloin pohtimaan mahdollisuuksiani.

Sitten kuulin sopivasti Alkio-opistosta tutultani, joka kertoi opiskelleensa muutamia vuosia sitten täällä ja päässeensä sen jälkeen opiskelemaan psykologiaa.
Alkiolle hakiessani arvoin parin linjan välillä, sillä olin kiinnostunut niin luonnontieteellisistä kuin yhteiskunnallisistakin opinnoista. Lopulta valitsin Kova-linjan sillä ajatuksella, että sillä linjalla pystyisin ottamaan opintoja erilaisista kokonaisuuksista vapaasti saaden avoimen yliopiston opinnot Yv-linjalta sekä haluamani opiston opinnot valitsemistani luonnontieteellisistä opintokokonaisuuksista.

Ilona: Olin jo muutaman vuoden ollut tietoinen Alkio-opistosta, koska pari kaveriani opiskeli täällä. Itse kuitenkin ajattelin, että selviydyn pääsykokeista ihan omin avuin. Uskoni tähän alkoi kuitenkin horjumaan jäädessäni aina varasijoille, joten päätin kokeilla Alkio-opistoa ja jättää siinä sivussa myös työnteon taka-alalle. Ratkaisevana tekijänä oli myös mahdollisuus saada kursseja suoritettua jo valmiiksi, jotka sitten myöhemmin luettaisiin hyväksi yliopistossa. Yv-linja valikoitui siksi, että haluaisin joku päivä opiskella yliopistossa jotain yhteiskunnallista alaa.

Mitä opintoja suoritamme Alkiolla?

Salla: Opiskelen tällä hetkellä enimmäkseen valtio-oppia ja muutamaa luonnontieteellistä opintokokonaisuutta, tavoitteenani päästä ensi vuonna yliopistoon opiskelemaan. 

Ilona: Teen yhteiskuntatieteet ja filosofia -perusopintokokonaisuutta ja sosiaalipsykan perusopintoja. Lisäksi teen kieli- ja viestintä-opintoja. Haluaisin kovasti yliopistoon perehdyttämään itseäni lisää yhteiskuntatieteisiin. 


Opiston pihassa lähdössä Laukaaseen..

Ja sitten...

Lähdimme käymään Laukaan avovankilassa maanantaina 4. marraskuuta. Lähtö oli Alkio- opiston pihasta noin klo 14.15 ja suunnilleen tunnin ajomatkan jälkeen saavuimmekin jo avovankilan pihapiiriin. Ensimmäiset ajatuksemme avovankilan nähdessämme olivat lähinnä hämmentyneet. Eihän se näyttänyt yhtään siltä mitä amerikkalaiset leffat meille ovat opettaneet?! Avovankilaa ei ympäröinyt piikkilanka-aita tai mikään muukaan sen tyylinen vaan se muistutti ulkonäöltään lähinnä vain jonkinlaista koulurakennusta.

Pihalla meitä tuli vastaan Petri Laitinen, Laukaan avovankilan apulaisjohtaja. Laitinen ohjasi meidät rakennukseen, jonka ovessa luki “tapaajat”. Siellä hän vei meidät saliin, jossa saimme tiivistetyn, mutta hyvin kattavan kuvauksen vankilasta.

Aluksi Laitinen valaisi meille hieman omaa päätymistään Laukaan vankilan työntekijäksi Konnunsuon ja Kylmäkosken vankiloiden kautta.

Sitä seurasi tiivistetty läpileikkaus vankilan toiminnasta. Laukaan avovankilassa on 26 paikkaa naisvangeille ja 33 miesvankipaikkaa. Vankeja on laidasta laitaan, sakkovankeja, omaisuusrikosvankeja, huumausainerikollisia yms. Yhteistä heillä kaikilla oli mahdollisuus päästä jonain päivänä takaisin kokonaisvaltaiseksi yhteiskunnan jäseneksi. Vangeilla on avovankilassa mahdollisuus opiskeluun ja urheiluun vankilan piirissä, ja Laitinen kertoikin esimerkiksi vankien ja Laukaalla asuvien kyläläisten tapaavan yhdessä liikunnan merkeissä tiettyinä viikonpäivinä. Vangit siis elävät melko normaalia elämää, vaikkakin erona “normaaliin elämään” on vankilan yhteinen aikataulu. Ulkonaliikkumiskielto on iltayhdeksästä aamukuuteen ja vierailijoita saa tavata vain viikonloppuisin. Koeajalla eläminen on hieman vapaampaa, mutta kotiintuloaika on voimassa siinäkin. 

Suomessa on noin 3000 vankia, joista avolaitoksissa on n. 1000 vankia. Suljetut yksiköt ovat isompia. Sukeva, Vaasa ja Mikkeli kuuluvat Laukaan kanssa samaan rikosseuraamusalueeseen. Ja jokaisella alueella on oma aluehallintonsa. Nämä olivat aika uusia tietoja meille. 


Mitäs mieltä me olimme reissusta?

Ensinnäkin meistä oli jännää päästä ihan oikeaan vankilaan, koska ei semmoiseen ihan joka päivä pääse. Reissu oli silmiä avartava ja se opetti meille elämästä vankilan piirissä, niin vankilan työntekijän kuin vanginkin näkökulmasta. Kokonaisuudessaan reissu oli onnistunu ja tykkäsimme siitä!

Mukavaa alkutalvea kaikille! Tavataan taas tulevissa postauksissa! :)

Salla & Ilona - Yv&Kova -linja

Kommentit