Reissu Helsinkiin

Moi taas!

Yv&Kova -linjan jännittävät reissut jatkuvat Ensi- ja turvakotien liiton ja Eduskuntatalon tutustumiskäynneillä. Tällaiset matkat ovat aina mielenkiintoisia, joten me kaksi lähdimme muiden mukana innolla tien päälle! Linjamme kanssa reissaamassa oli myös muutamia Makova- , Asuko- ja KK -linjojen opiskelijoita.

Lähdimme Alkio-opiston pihasta torstaina 28.11. Noin klo 6:50 minibussilla kohti Jämsää, jonka kautta suuntasimme Lahden kautta Helsinkiin. Ensimmäiseksi Helsinkiin saapuessamme, menimme tutustumaan Ensi- ja turvakotien liittoon Pasilaan. Siellä meille esiteltiin liiton monipuolista toimintaa. Saimme myös esitteitä, joiden kautta pääsimme syventymään aiheeseen paremmin. Kaikista mielenkiintoisinta oli kuulla kaikista niistä vapaaehtoistyön mahdollisuuksista, joista emme olleet ennen kuulleet.


Ensi- ja turvakotien liitto kuvaa toimintaansa verkkosivuillaan näin:
“Olemme valtakunnallinen lapsi- ja perhejärjestö, joka auttaa vaikeissa ja turvattomissa oloissa eläviä lapsia ja perheitä sekä tekee perheväkivaltaa ehkäisevää työtä. 30 jäsenyhteisöämme eri puolilla Suomea tarjoavat perheiden tarvitsemaa ammatillista apua sekä vapaaehtois- ja vertaistukea.”

Sen jälkeen siirryimme lounaalle viereiseen kauppakeskus Triplaan. Jossa valikoimme lukuisista ravintolamahdollisuuksista Subwayn! Ruokailun jälkeen siirryimme bussikyydillä Eduskuntatalolle.

    

Ennen reissua olimme saaneet Eduskuntatalon osalta ohjelappusen, jossa listattiin muun muassa käytäntöjä liittyen Eduskuntatalolle saapumiseen ja yleiseen käyttäytymiseen. Meidät otettiin vastaan B-sisäänkäynniltä ja vastassa oli saman tien turvatarkastus. Näiden kohdalla iskee aina pieni jännitys, vaikka kuinka olisi pitänyt huolta ohjeiden mukaan toimimisesta. Sitten alkoi varma askellus kohti kaikkien eniten odottamaa näkyä, istuntosalia. Tilan määrä talossa oli aivan valtava. Katot ja ovet kohosivat pidemmälle korkeuksiin kuin olimme mielikuvissamme ajatelleetkaan. Jokainen käytävä muistutti enemmän hallia kuin käytävää ja jokainen portaikko oli yhtä leveä kuin ennen vanhaan hienoilla herrasväillä konsanaan. Jokaista läpikulkutilaa koristi upeiden valaisimien ja tuolien lisäksi aina erilainen lattia.Etenimme aiemmin sovitun aikataulun mukaan kierrokselle Eduskuntataloon tiedotussihteeri Harri Hennisen johdolla ja tapasimme Keskustan kansanedustajan Anne Kalmarin. Hän kertoi meille kattavasti elämästään ja siitä, kuinka oli päätynyt nykyiseen työhönsä. Kalmari kertoi muun muassa matkoistaan, joiden aikana hän oli tutustunut ruoantuotantoon sekä siitä, kuinka hän oli ollut silminnähden järkyttynyt eläinten kohtelusta ruoantuotannon parissa. Kalmari korosti hyvin vahvasti suomalaisen ruoantuotannon tärkeyttä ja puhuikin paljon suomalaisten ruoantuottajien ja maatilallisten puolesta. Esittäytymässä kävivät myös viestintäasiantuntija Pirkko Määttälä, kansanedustajien Hanna Huttunen ja Ari Torniainen avustaja Hannu Puustinen ja Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen.


Tämän jälkeen vuorossa oli hieman odottelua ennen Eduskunnan kyselytunnin alkua. Oli jännittävää päästä seuraamaan sitä ihan lähietäisyydeltä, kun aikaisemmin oli päässyt osallistumaan vain tv-lähetyksen kautta. Ennen kyselytuntia Keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen kertoi meille lyhyesti tulevasta ja kyseli meidän fiiliksiä.Kyselytunti oli kokonaisuudessaan viihdyttävä. Bongasimme kyselytunnilta muun muassa Suomen opetusmininisterin Li Anderssonin, Suomen pääministerin Antti Rinteen sekä kokoomuksen kansanedustajan Ben Zysckowiczin. Kyselytunnin puheenaiheena olivat postilakko, sekä nuorten mielenterveysongelmat. Aiheista keskusteltiin tiiviiseen tahtiin ja kansanedustajat olivat monesta asiasta hyvinkin paljon eri mieltä, ja se välittyi tunnelmassa hyvin. Noin tunnin pituisen kyselytunnin jälkeen lähdimme Eduskuntatalolta takaisin bussiin ja ajamaan kohti Korpilahtea.Suomen eduskunnan verkkosivuilla on lyhyt ja ytimekäs tiivistys eduskunnan toiminnasta: “Eduskunta säätää Suomessa kaikki lait ja päättää valtion talousarviosta. Eduskunta myös valitsee pääministerin ja valvoo hallituksen toimintaa. Lisäksi eduskunta hyväksyy tärkeimmät Suomea sitovat kansainväliset sopimukset ja vaikuttaa Euroopan unionin asioihin.”

Kyselimme reissun jälkeen hieman kommentteja muilta kanssamatkustajiltamme:
Pyysimme vastauksen kysymykseen ”Vastasiko reissu Eduskuntataloon odotuksiasi?”


Jonna, Yv-linja
Oli mukava reissu. Oli kiva tavata kansanedustajia ja niiden avustajia ja
Keskustan viestintäasiantuntija. Oli kiva käydä katsomassa kyselytuntia.
Se oli mielenkiintoinen. Menisin uudestaan :)

Petja, Yv-linja
Joo. Kyselytunti oli epämuodollisempi kuin odotin.
Välikommenttien määrä oli yllättävän suuri.

Teemu, Yv-linja
Heti taloon mennessä aisti tunnelman. Paljon tehään duunia.

Reissu Eduskuntataloon oli mielestämme kokonaisuudessaan onnistunut. Kyselytunti oli paljon mielenkiintoisempi livenä, kuin telkkarista katsottuna. Kyselytunnin tunnelma välittyi katsojille ihan erilaisella tavalla, kun oli läsnä samassa huoneessa kansanedustajien kanssa. 
Tämä reissu oli varsinkin minulle Ilonalle erityinen, koska olen aikaisemmin yrittänyt käydä visiitillä Eduskuntatalossa, mutta suunnitelmat ovat aina kaatuneet käytännön järjestelyihin. Joko ei ole sopineet aikataulut yhteen, ei ole saatu vähintään 6 hengen porukkaa tai jotain muuta vastoinkäymistä on esiintynyt. 

Tätä reissua emme todellakaan olleet jättämässä väliin!

Pysykää pirteinä toverit, pian on joulu!

Ilona ja Salla, Yv&Kova -linjaKommentit