Antiikin pidot

Moi taas kaikille!

Marraskuun lopulla meidän linja eli historia-linja järjesti antiikin pidot. Halutessaan pidot sai osaksi kulttuurihistorian opintoja tai sitten 1-3 opintopisteen suuruisena työmäärästä riippuen opiston omana kurssina. Tein antiikin pidot opiston omana kurssina ja ainoastaan yhden opintopisteen suuruisena, sillä tein samaan aikaan toista kulttuurihistorian kurssia itsenäisesti. 

Marraskuun alussa kokoonnuimme kaikki antiikin pitoihin osallistujat yhteen, jolloin pohdimme muun muassa mihin aikaan pitomme sijoittuu ja jokaisen roolia valmisteluissa. Valitsimme ajankohdaksi keisari Konstantinuksen ajan eli n. 300 jaa. Pitojen teemaksi valikoitui Konstantinopolin rakentamisen aloittaminen. 

Marraskuun lopulla oli kauan odotettu pitopäivä. Aloitimme järjestelyn heti aamupäivällä yhdentoista aikoihin. Olimme jakautuneet neljään eri ryhmään, joilla oli erilaisia tehtäviä ennen pitoja, kuten tilan raivaaminen ja valmistelu, ruoanlaitto sekä ohjelmanumeroiden miettiminen. 

Leipien voitelu mausteseoksella 

 Olin ruoanlaittoryhmässä, jossa valmistimme pitojen ruoat. Valmistimme muun muassa focaccia-leipää, uunipaistia, kana- ja kasvisvartaita sekä mantelikakkusia. Rantasaunan keittiö oli aika pieni, kun valmistimme monia eri ruokalajeja, joten laajensimme reviiriämme hieman myös pukuhuoneen puolelle. Keittiössä hääräsi parhaimmillaan viisi ihmistä samaan aikaan, jolloin tila tuntui todella pieneltä. 

Valmiit leivät ja salaatti


Päivän aikana kävimme päärakennuksella syömässä sekä yhdellä oppitunnilla, mutta muuten päivä kului kokonaan rantasaunalla. Illalla valmisteluiden ollessa hyvällä mallilla pukeuduimme ajan vaatteisiin sekä laitoimme hiuksia. Pukeutuminen oli hieman haastavaa, sillä juuri kukaan ei ollut aivan varma, kuinka lakana tulisi pukea päälle. Väsymyskin rupesi painamaan, sillä takana oli jo pitkä päivä. Onnistuimme kaikesta huolimatta pukemaan toisemme edes jotenkin, eikä hakaneulatkaan pudonneet illan aikana.  


Triinu edustusvaimon vaatteissa ja minä orjan vaatteissa



Viimeisen katteen hedelmät ja pähkinät



Keitetty ja maustettu viini valmiina tarjoiltavaksi



Olin pidoissa keittiöorjana. Tämä tarkoitti sitä, että tarjoilin pitojen vieraille ruokaa ja juomista yhdessä saliorjan kanssa sekä viimeistelin annoksia ennen niiden tarjoilua. Pidin omasta roolistani, sillä en juurikaan pidä näyttelemisestä, eikä keittiöorjana tarvinnut juuri näytellä. Muiden keittiöorjien kanssa söimme ruokia aina siinä välissä, kun ehdimme ja seurasimme myös uteliaina, mitä pitojen isäntäperhe ja vieraat tekivät. Illan aikana kuulimme muun muassa erilaisia aforismeja sekä Robinin Frontside Ollien latinaksi. 

Rantasaunan takkatupa, jossa pidot järjestettiin

Pitopäivä kesti kaikkiaan noin 13 tuntia ja itse olin ainakin aivan poikki päivän päätteeksi. Pitojen jälkeisenä päivänä menimme vielä siivoamaan rantasaunalle. Siivoamisessa ei onneksi kestänyt juuri paria tuntia pidempään, sillä jokainen tiesi, mitä tarvitsee tehdä. Siivoamisen jälkeen kävimme vielä lyhyesti läpi, mikä onnistui ja mitä voisi kehittää seuraavia pitoja varten. 

Antiikin pidot oli hauska ja erilainen kokemus. Opintoja aloittaessani Alkiolla en olisi ikinä uskonut osallistuvani johonkin tälläiseen. Onnekseni kuitenkin osallistuin, sillä opin valtavasti uutta antiikin ajasta. 

Inka - Historia 2020-2021

Kommentit