Elämisen kustannukset Alkiolla

Alkio-opisto tarjoaa mahdollisuuden majoittua asuntoihin koulurakennuksen läheisyydessä. Asunnon lisäksi hintaan kuuluvat aamupala ja lämpimät ruokailut. Mutta entäpä muut elämisestä koituvat kulut?


Alkiorannassa asunto on kaksion kokoinen, joten yhteen kämppään mahtuu maksimissaan kolme henkilöä. Itse lähdin Alkiolle jo ennestään tuttujen henkilöiden kanssa, joten kulujen sopiminen on ollut meille suhteellisen vaivatonta: eniten rahaa meillä menee viikonlopun matkoihin kotiin, varsinkin, kun polttoaineiden hinnat ovat nousukiidossa. Kolmeen pekkaan matkustaminen on kuitenkin huomattavasti halvempaa kuin esimerkiksi julkisilla liikkuminen.


Asumiselle välttämättömiä tavaroita haalimme kasaan jo ennen muuttoa, kuten pyyhkeitä, liinavaatteita, peittoja sekä tyynyjä ja astioita. Odotusten vastaisesti astiasto, aterimet ja kokkaamiseen edellytettävät tarvikkeet löytyivät asunnosta valmiina. Joten jos rahatilanne on tiukassa, pystyy keittiöpuolen hankintoja lykkäämään puolella tai kokonaisella lukukaudella.Asunto sekä ruoka lisäävät opiston kuukausimaksuun noin 200 euroa, mutta vuokraan, ruokaan ja mahdollisiin bussilippuihin verrattuna säästö voi kuukaudessa olla kympeistä satoihin euroihin. Asunnoilla voi viettää viikonloppuja, joten asumisella Alkion kämpissä ー välimatkasta riippuen ー voi säästää matkoihin kuluvaa rahaa. Kurssiviikonloppuina asuntoja voidaan käyttää muiden majoittamiseen. Majoituksia järjestetään asunnoissa Koivikko, Oravi, Haukka ja Vaaru. Alkion opiskelijat voivat myös hakea stipendejä, jotka vähentävät kuukausittaisista maksuista. Stipendeistä osa ovat linjakohtaisia. 


Ostokset hoidetaan usein viikon alussa tai tarpeen mukaan. Keskimäärin viikon ruokaostokset liikkuvat viiden-kymmenen euron paikkeilla. Lukukauden ensimmäiset kauppareissut ovat kuitenkin huomattavasti hintavampia, sillä ostoskärryyn tarttuu kaikkea suolasirottimista patalappuihin. Kuukaudessa rahaa kuluu yhteisiin ostoksiin noin 20-40 euroa, eli noin 7-13 euroa per asukas. 


Koska jokaisen viikon alussa ei ole tarvetta ostaa sitä juustokimpaletta tai kahvipakettia, on kustannusten tarkka arviointi hieman haastavaa. Talouspaperien ja käsisaippuoiden hankkiminen sijoittuu kuukauden parin välille. Harvoissa tapauksissa kaupasta saattaa tarttua mukaan jopa muutakin kuin elintärkeää tavaraa. Tätä sattuu kuitenkin varmasti lokaatiosta riippumatta. Täydellisesti rahan kulutusta ei voi siis arvioida. Myöskään keskiviikkoiltojen kuluja on hankala laskea kokonaismäärään ;).


Erin, Loki

Kommentit