Miten tutustua uusiin ihmisiin Alkiossa? – Asuntola!

Alkion lukuvuoden alkuohjelmassa tehtiin leikkimielinen sanapilvi, jossa opiskelijoilta kysyttiin, mitä odotuksia Alkio-vuodelle on. Suuri osa vastasi tähän kysymykseen: Uusia kavereita. 

Moni tulee opistolle opiskelemaan ja asumaan Jyväskylän ulkopuolelta ja useimmiten yksin. Luonnollisesti tällöin odotuksiin kuuluukin, että opistolta löytyisi uusia ystäviä ja samanhenkistä porukkaa. Tämä voi olla myös monille jännityksen aihe, jos ei koe luonnostaan olevansa hyvä lähestymään ihmisiä.

Kirjoitan tässä blogipostauksessa hieman omasta kokemuksestani opistolla ja siitä, kuinka olen onnistunut luomaan hyviä ihmissuhteita Alkio-vuoden aikana, vaikka en koe olevani se innokkain ja aktiivisin ekstrovertti.


Kuva, joka sisältää kohteen taivas, ulko, vesi, päivä

Kuvaus luotu automaattisestiKuva, joka sisältää kohteen vihreä, sisä, kaappi, maalattu

Kuvaus luotu automaattisesti


Asuntolasta se alkaa

Mikäli päätät asua opistolla, ensimmäiset luonnolliset ihmissuhteet syntyvät asuntolassa. Itse muutin Alkiorantaan, jossa samaan asuntoon muutti kanssani kaksi kämppistä: toinen huonetoveriksi, toinen erilliseen huoneeseen. Alku tuntui itselleni ahdistavalta, koska en ole ennen asunut kämppiksen kanssa. Tunnelma oli itselleni hieman jännitteinen ja vaivaantunut. Suhtauduin jopa hieman ennakkoluuloisesti välillemme kehittyvään yhteyteen. Mutta tällaiseen tilanteeseen kannattaa puuttua nopeasti, jotta ryhmähenki lähtee oikeaan suuntaan. Jos kukaan muu ei sitä tee, kannattaa tällöin itse olla rohkea aloitteentekijä, esitellä itsensä, kysyä perusmukavat kysymykset; nimi, ikä ja linja ja ehdottaa kevyttä yhteistä tekemistä. Alku helpottaa nopeasti, kunhan kaikki kokevat olonsa rennoksi. Ei hätää 😊

Otimme kämppiksinä työn alle opistojen aikataulujen lisäksi toisiimme tutustumisen. Heti alkuun vaihdoimme puhelinnumeroita, loimme ryhmächatin ja sovimme arjen perusjutuista. Esittelimme itsemme ja kysyimme, onko toiveita aamurutiineista ja heräämisajoista. Kyselimme paljon toisiltamme ehkä hieman ilmiselviäkin kysymyksiä, jotta oppisimme tuntemaan toisemme. Sovimme myös käyvämme yhdessä aamupalalla ja tutustuimme toistemme aikatauluihin. 


Kuva, joka sisältää kohteen ulko, ruoho, taivas, lammikko

Kuvaus luotu automaattisestiKuva, joka sisältää kohteen sisä, seinä, vuode

Kuvaus luotu automaattisesti


Päätimme myös pitää asuntomme keittiössä tutustumisillan. Ostimme kaupasta tarjottavaa, kuuntelimme musiikkia ja teimme hauskoja tutustumiskysymyksiä (”conversation starters”) netistä. Alkuun tilanne oli jäykkä, mutta kun saimme toisemme vastaamaan kysymyksiin ja kertoilemaan tarinoita, löysimme paljon yhteistä ja huumorintajummekin pääsi esiin.

Luovana ihmisenä ehdotin myös, että alkaisimme koristella asuntolan keittiön seinää vuoden aikana kertyvillä hauskoilla lappusilla, lainauksilla ja tervehdyksillä. Alkuun ehdotus ei tuntunut innostavan kämppiksiä, mutta nyt 6kk myöhemmin täytämme seinää porukalla kaikenlaisilla hauskoilla jutuilla. Seinä tekee asuntolastamme kodikkaan.


Kuva, joka sisältää kohteen henkilö, sisä

Kuvaus luotu automaattisestiKuva, joka sisältää kohteen ulko, ruoho, seisominen

Kuvaus luotu automaattisesti


Nyt tammikuussa olemme kämppistemme kanssa aitoja ja läheisiä ystäviä. Varmasti pidämme yhteyttä opiston jälkeenkin. Ystävyyden kehittymiseen tärkeimmät avaimet ovat olleet avoimuus, yhteinen aika koulun ulkopuolella, huumorintaju ja erilaiset tempaukset. Olemme juhlineet toistemme syntymäpäiviä, järjestäneet spontaaneja yllätyksiä, tehneet taidetta yhdessä, jutelleet opiston tapahtumista ja henkilökohtaisista elämistämme paljon. Tärkeimpänä meille ovat olleet iltarutiiniksi kehittynyt ”iltatee”, jossa käymme läpi päivän huolet, ilot, hauskat jutut ja rauhoitumme ennen iltatoimia.

Asuntolasta voi todella löytää läheisimmät ystävät koko Alkio-vuonna!


- Noora Jalokinos

Kommentit